eur:
387.08
usd:
356.24
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
A vatikáni média által közreadott kép Ferenc pápáról a bíborosok konzisztóriumán a Vatikánban 2022. augusztus 29-én. Két nappal korábban a római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét.
Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média

Ferenc pápa találkozott volna Hszi Csin-pinggel, de elutasították

A Vatikán közölte, hogy kezdeményezték a találkozót.

A Vatikán kezdeményezte Ferenc pápa és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját míg mindketten a kazah fővárosban, Nur-Szultanban tartózkodtak, de a pekingi vezetés időhiányra hivatkozva elutasította ezt – közölte egy szentszéki forrás.

Az illetékes nem részletezte, hogy a Vatikán mikor, illetve hogyan vette fel a kapcsolatot az esetleges találkozó ügyében a pekingi vezetéssel, amellyel így is kényes párbeszédet folytat a római katolikus egyház helyzetéről Kínában. Úgy fogalmazott, hogy a Vatikán "jelezte elérhetőségét",

a kínai fél ugyan "értékelte a gesztust", de azt mondta, hogy Hszinek nem maradt szabad ideje.

Ferenc pápa és Hszi is szerdán Nur-Szultanban tartózkodtak. A katolikus egyházfő a világvallások vezetőinek kongresszusán vett részt, míg a kínai államfő hivatalos látogatáson volt. Hírügynökségek megjegyezték, hogy kettejük találkozója történelmi jelentőségű lett volna.

Ferenc pápa kedden úton a közép-ázsiai országba a repülőgépen őt kísérő újságírók esetleges találkozót feszegető kérdéseire felelve azt mondta, hogy "nincsenek híreim erről". Amikor pedig arról faggatták, hogy hajlandó lenne-e Kínába elutazni, azzal válaszolt, hogy erre mindig kész.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×