eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vidnyánszky Attila vezérigazgató (b4) és Rátóti Zoltán stratégiai igazgató (b3), valamint Ács Eszter, Schnell Ádám, Horváth Lajos Ottó, Berettyán Nándor és Szűcs Nelli színművészek (b-j) a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án.
Nyitókép: Hegedüs Róbert

A Királyok évadát hirdette meg a Nemzeti Színház – képek

Kilenc bemutatóval jelentkezik a társulat a 2023–2024-es szezonban.

Jelenleg még tombol az idei évad, és a Színházi Olimpia betölti minden pillanatunkat: ennek részeként játsszuk a Szent István-bazilika előtt a Csíksomlyói passiót, miközben világhírű rendezők sora érkezik. Utána átadjuk a stafétát a nyári színházaknak – mondta el a Nemzeti Színház budapesti sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

Mint hozzátette, október közepéig még tartanak a Színházi Olimpia eseményei – ennek keretében rendezik meg ősszel a 10. MITEM-et is –, szeptembertől azonban megkezdődik a Nemzeti következő színházi szezonja. Ez a Királyok évada nevet kapta, hiszen csaknem mindegyik új produkcióban szerepelnek uralkodók.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, hogy a teátrumban gazdag repertoár épült fel, ennek működtetése a fő feladat. A legkisebb kortól indulva a felnőtt generációnak szánt előadásokig több mint 30 élő produkció, külföldi és mai szerzők sokasága várja a közönséget – tette hozzá.

A főigazgató elmondása szerint ennek végiggondolása mellett kell eldönteni minden évben, milyen produkciók kerüljenek fel a repertoárra.

Gyönyörű évadot sikerült összerakni, méltó, nagy kérdéseket megfogalmazó előadásokkal

– emelte ki.

Mint közölte, az első premier az erről az évadról az olimpia miatt átvitt Bánk bán lesz, szeptember 10-én. Katona József klasszikusa eddig is sikerrel futott, de most megérett az újragondolásra, így egy újgenerációs Bánk bánt láthat a közönség – jegyezte meg.

Rátóti Zoltán, a színház stratégiai igazgatója Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című egyfelvonásosait rendezi, melyeket együtt játszanak majd.

Elmondása szerint a produkcióban együtt szerepelnek a Színművészeti Egyetem másodéves hallgatói és a Nemzeti társulatának tagjai. A bemutatót augusztus 16-án a Gyulai Várszínházban tartják, majd szeptembertől a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lesz látható az előadás.

Budapest, 2023. május 26.
Rátóti Zoltán stratégiai igazgató a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Budapest, 2023. május 26. Rátóti Zoltán stratégiai igazgató a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án. MTI/Hegedüs Róbert

Bertold Brecht Kurázsi mamáját az Színházi Olimpia alapítója, Theodórosz Terzopulosz rendezi, Szűcs Nellivel a címszerepben.

Szűcs Nelli felidézte, hogy a darabbal a főiskolán találkozott először, akkor Vidnyánszky Attila rendezésében, de most teljesen más produkcióra számít.

Brecht klasszikusa szeptember 29-től szerepel a repertoárban, majd december 2-án Gogol Revizorját mutatják be Avtandil Varszimasvili rendezésében, szintén Szűcs Nellivel a szereplők között.

Decemberben tartják Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című folkoperájának ősbemutatóját. A Nemzeti Táncegyüttessel együttműködésben készülő produkciót Vidnyánszky Attila rendezi, aki elmondta: a szöveget először olvasva azt érezte, hogy beleborzong, olyan világokat nyit meg, olyan összefüggésekre világít rá a darab.

Budapest, 2023. május 26.
Szűcs Nelli színművésznő a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Budapest, 2023. május 26. Szűcs Nelli színművésznő a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án. MTI/Hegedüs Róbert

Toót-Holló Tamás ajánlotta Vidnyánszky Attila figyelmébe Sík Sándor István király című színművét is. Berettyán Sándor rendező a darabról szólva kiemelte: mellbevágó, mennyire összesűríti a magyar sorsot.

A halálra készülő István király utódással kapcsolatos dilemmájára épülő dráma 2024 februárjától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon.

Ugyanitt mutatják be márciusban az Irredenta kabarét, „vidám nemzetcsonkítás műfaji meghatározással” – szólt a produkcióról a rendező Vidnyánszky Attila.

A rendhagyó előadás az 1920-as, 1930-as években született dalokon, irodalmi szövegeken és visszaemlékezéseken keresztül idézi meg egy letűnt korszak világát.

Budapest, 2023. május 26.
Ács Eszter színművésznő a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Budapest, 2023. május 26. Ács Eszter színművésznő a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án. MTI/Hegedüs Róbert

Valerij Fokin átdolgozásában és rendezésében kerül a Nemzeti nagyszínpadára 2024 áprilisától Shakespeare Lear királya.

A címszereplő Horváth Lajos Ottó elmondta, hogy nagyon várja a premiert, de még inkább a Valerij Fokinnal közös munkát, amelynek során felgöngyölítik ennek a titokzatos darabnak a titkait.

Az évad végére is jut egy ősbemutató, Szarka Tamás Esthajnal című cigányballadája, amely Gorkij Makar Csudra című elbeszélése alapján készült, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és a Karaván Színházzal együttműködésben.

A produkciót rendező Vidnyánszky Attila elmondta, hogy Szarka Tamással, a Ghymes együttes költő-zeneszerzőjével „időtlen idők óta” dolgozik együtt, hiszen „fantasztikus alkotó, akinek dallamok születnek a lelkéből”. A rendező A cigánytábor az égbe megy című filmből is ismert történetet egy grandiózus, élettel teli előadásban tervezi színpadra vinni.

Budapest, 2023. május 26.
Vidnyánszky Attila vezérigazgató (k), Rátóti Zoltán stratégiai igazgató (b) és Horváth Lajos Ottó színművész (j) a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Budapest, 2023. május 26. Vidnyánszky Attila vezérigazgató (k), Rátóti Zoltán stratégiai igazgató (b) és Horváth Lajos Ottó színművész (j) a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án. MTI/Hegedüs Róbert

A Nemzeti Színház társulata három fiatal tehetséggel bővül: Madácsi István, Martos Hanga és Szilágyi Ágota csatlakozik – jelentette be Vidnyánszky Attila.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×