Tusványosi beszéd

Én kevert fajúnak számítok? - levelet írt Novák Katalinnak egy félig szír, félig magyar férfi

Azt is tudni akarja, hogy van-e arra valami módszer, hogy egészen magyarrá váljon.

2022.07.28 17:30ma.hu

Levélben kereste meg egy félig szír, félig magyar férfi Novák Katalin köztársasági elnököt és arról érdeklődött, hogy segítsen neki értelmezni Orbán Viktor tusványosi beszédét. Azért Novákot kereste meg, mert ő az, aki kifejezi a nemzeti egységet. A nyílt levelet, melyet a Hvg szúrt ki, a Facebookon hozta nyilvánosságra.

Azt akarta tudni, hogy
- kevert fajúnak számít-e?
- ha igen, akkor megkülönböztetett állampolgárként tekintsen-e magára.
- szükséges-e megkülönböztető szimbólummal jeleznie ezt mások felé.
- lehetséges-e magyarítania magát vérátömlesztéssel vagy szervátültetéssel?
- a gyerekei már csak negyedrészt szírek, ők kevert fajúaknak számítanak-e?
- milyen szervhez fordulhat, ha a miniszterelnök elhangzott szavait a személye elleni uszításnak ítéli.

Orbán Viktor szombaton beszélt arról Tusnádfürdőn, hogy "egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúak lenni". A kijelentései azóta nagy vihart kavartak, rengetegen tiltakoztak már ellene. Orbán csütörtökön Bécsben ugyanakkor már arról beszélt, hogy a politikában "biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés". Majd azt is hozzátette, hogy előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.