Az Azonnali beperli Kövér Lászlót

  • narancs.hu
  • 2019. november 11.

Belpol

A házelnök októberi rendelete jelentősen korlátozta a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Kövér László házelnök októberben adta ki új rendelkezését, mely több ponton is szűkítette az újságírók eddig sem nagy mozgásterét a Parlamentben.

Az Azonnali.hu úgy döntött eljárást indít Kövér László házelnök és az Országgyűlés Hivatala ellen, szerintük az új rendelet jelentősen korlátozta a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Bár az új, szigorított szabályokban van egy kiskapu, ugyanis a parlament sajtóirodájától lehet külön engedélyt kérni az olyan helyeken való felvételkészítésre, ahol amúgy nem szabadna videózni, de nagyon úgy fest, hogy ez csak elméletben működik, a portál kétszer próbálkozott és mindkétszer elutasításba ütközött.

Az Azonnali ezért most a sajtóiroda döntését támadja. Indoklásukban  azzal érvelnek, hogy Kövér László rendelkezése ellentétes az Alaptörvény sajtószabadságra vonatkozó részével, valamint az Országgyűlésről szóló törvény azon részének, miszerint „a házelnök nem állapíthat meg olyan rendelkezést, amely az Országgyűlés ülésének nyilvánosságát, a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit kizárná”.

Figyelmébe ajánljuk