Füstbombázás miatt nyomoz az ügyészség Fekete-Győr András ellen

  • narancs.hu
  • 2019. január 10.

Belpol

A Momentum elnöke egy decemberi tüntetésen dobta el a füstgránátot, a nyomozás megindult ellene.

Miután a kormánypárti sajtó megírta, hogy "egy feljelentéseiről ismert magánszemély" feljelentette Fekete-Győr Andrást, amiért a december 13-i, Kossuth téri tüntetésen  a rendőrökre dobott egy füstgránátot, a hvg.hu utánajárt, hogy indult-e nyomozás a Momentum elnöke ellen.

false

 

Fotó: Sió

A Központi Nyomozó Főügyészség válasza: igen, indult.

Kiderült továbbá, hogy "a feljelentést a magánszemély mellett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is megtette, ezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt már december 18-án nyomozást rendelt el."

A hvg.hu megkereste Fekete-Győrt, aki elmondta, hogy hivatalos értesítést még nem kapott, és hozzátette:

"Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, ami csak az erő nyelvén ért, az ne lepődjön meg, ha az emberek visszatámadnak. A felelősség azokat terheli, akik a rendőrsorfal mögé bújva belekényszerítik az embereket abba, hogy csak elzavarni lehessen őket. A felelősség tehát Orbán Viktort és kormányát terheli az utcai ellenállás minden pillanatáért."

Fekete-Győr azt mondta, a tüntetésen egy veszélytelen, játékboltban kapható füstképzőt dobott el, miután a rendőrök felszólítás nélkül lőtték a könnygázt fiatalok és idősek arcába. Mint mondta, tetteiért vállalja a felelősséget. de egyebek mellett szóvá tette, hogy a "közmédiában" a képviselőket verő fegyveres biztonsági őrök ellen nem indul eljárás,

Figyelmébe ajánljuk