Múlt éjjel több mint 40 Kijiv felé tartó drónt és rakétát semmisített meg az ukrán légierő

  • narancs.hu
  • 2023. május 29.

Külpol

Az orosz erők májusban már 15 alkalommal indítottak légitámadást Ukrajna fővárosa ellen.

Az orosz erők múlt éjjel ebben a hónapban már a 15. alkalommal indítottak légitámadást az ukrán főváros ellen. Az ukrán légierő több mint 40, Kijiv felé tartó orosz légi eszközt, köztük drónokat és rakétákat semmisített meg a katonai adminisztráció szerint.

Az első információk alapján senki nem vesztette életét a támadásokban, de a városra hulló törmelékek ezúttal is komoly károkat okoztak – írja az Aljazeera beszámolójára hivatkozva a 444. Szerhij Popko, a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője szerint az állandó támadásokkal „az ellenség pszichológiai nyomás alatt akarja tartani a lakosságot”. A támadást többek között Tu-95MSZ stratégiai bombázókkal és robbanószerkezetekkel felszerelt drónokkal hajtották végre.

A lap emlékeztett, ez már a második éjszakai rakétatámadás volt egymás után. Vasárnapra virradóra Oroszország minden korábbinál intenzívebb légitámadást hajtott végre Ukrajna ellen iráni gyártmányú – Sahíd típusú – drónokkal. Az ukrán légvédelem közölte: az 54 pilóta nélküli repülő eszköz közül 52-t semmisített meg célba érés előtt.

Közben Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egy 50 évre szóló szankciós törvény tervezetét nyújtotta be Irán ellen. Ennek értelmében egyebe között betiltanák a katonai felszerelések és az úgynevezett kettős, vagyis katonai, illetve polgári célú felhasználásra egyaránt alkalmas termékek kereskedelmét és tranzitját, megtiltanák Iránnak az ukrán légtér használatát, felfüggesztenék Kijiv gazdasági és pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését Irán felé, továbbá gátat szabnának a technológia- és tőkeexportnak is Iránba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?