Úton vannak a mentők Suhajda Szilárdért

  • narancs.hu
  • 2023. május 27.

Sport

A hegymászó háttércsapata részleteket csak a mentés után közöl.

A Mount Everesten lévő Suhajda Szilárdért pénteken elindult egy mentőcsapat, amely még úton van. Új hírt akkor közölnek a magyar hegymászóról, ha befejeződött a mentése, ez akár egy napba is beletelhet – erről szól Suhajda Facebook-oldalán a szombatra virradó éjszakán közzé tett legutóbbi bejegyzés.

„Továbbra is a híreket várjuk Szilárdról. Igazán köszönjük azt a nagyfokú érdeklődést, ami Szilárd expedícióját övezi. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket. Egyelőre nem szeretnénk minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták” – olvasható az oldalon.

Suhajda Szilárd arra vállalkozott, hogy a Mount Everest 8848 méteres csúcsát teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül éri el, ez magyar állampolgárnak még nem sikerült.

A Suhajda Szilárdot segítő csapat csütörtökön tudta meg, hogy a hegymászó 8780 méter magasan, a Hillary-lépcső alján van. Hegymászók mondták el, hogy elmentek mellette, a ruhája alapján azonosították, életben volt, de fagyási sérüléseket láttak rajta, és a magashegyi agyödéma jeleit. 

A csodában lehet bízni, mert előfordult már, hogy egy hegymászót három nap után is életben találtak odafönn.

Azt, hogy ha már más hegymászók látták, rosszul van, miért nem segítettek rajta, Földes András újságíró magyarázta el a HVG-n, ő is hegymászó. Arról beszélt, hogy ha valakivel baj történik, a mentésre hivatott szakemberek a helyzet, a körülmények – az időjárás – értékelése alapján döntenek arról, mi a teendő. Ugyanazon a helyen egyszer alkalmasak a körülmények a mentésre, máskor nem.

Ami a hegymászókat illeti, nem elvárás senkitől, hogy lehozzon valaki mást, mert 8 ezer méter környékén mindenkinek nehezére esik a mozgás, nagyon lassú a haladás. A hegymászó örül, ha saját maga le tud menni. Dönthet úgy, hogy segít valakinek, és erre is van példa, de nem mindegy, hogy egy magatehetetlen testet kell cipelnie mínusz harminc fokban, erős szélben, vagy csak támogatnia kell egy elgyöngült, de járni képes embert. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk