lemondás;közalapítvány;kormánytisztviselők;

2023-02-27 11:25:00

Négyen is lemondtak kormányzati megbízatásukról, hogy maradhassanak az egyetemi kuratóriumokban

Jövedelmező a kurátorkodás a közpénzzel feltöltött alapítványokban.

Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály miniszteren kívül nyolc további kormányzati tisztségviselőnek kell lemondania az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött kuratóriumi tagságukról, közülük négyen azonban inkább a kormányzati megbizatásukról mondtak le - írja a 24.hu.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése értelmében a döntés a minisztereken kívül az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra és kormánybiztosokra is vonatkozik. Azt, hogy miért van erre szükség, a Népszava írta meg elsőként: a fideszes felsővezetőkkel feltöltött közalapítványok miatt az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén arról döntöttek, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

A 24.hu szerint azonban négyen is vannak, akik inkább a kuratóriumi tagsági pozíciójukat tartják meg. 

Közülük Wáberer György távozásáról korábban is lehetett tudni, de más összefüggésben. A Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos - egyben 130 milliárdosra becsült vagyonával a 14. leggazdagabb magyarnak számító vállalkozó - felmentése előtt kiderült, hogy Tiborcz István, Orbán Viktor veje kivásárolta a nevét viselő szállítmányozó cégből. Most azonban kiderült, Wáberer György azért döntött így, mert inkább a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja marad.

Guller Zoltán miniszteri biztosi posztról való távozását a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványa jelezte, a politikus inkább kuratóriumi elnök maradt. A miniszteri biztosi pozíciót átmenetileg a Digitális Magyarország Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Bodor József tölti be - tették hozzá. Guller egyébként a közelmúltban egyebek között azzal került a hírekbe, hogy az általa vezetett Magyar Turisztikai Ügynökség 2018 nyarán 2,3 milliárd forint közpénzt kapott egy kreatív dokumentumfilm elkészítésére, illetve az ehhez kapcsolódó könyv kiadására és rendezvények szervezésére a Kárpát-medence értékeiről, az alkotásnak azonban mostanáig se híre, se hamva, noha a teljesítés határideje 2019. december 31. volt. Az ügynökség támogatásainak kiosztásáról meg mellesleg egy személyben döntött.

Szili Katalin távozásáról a pécsi Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriuma titkolózott, a lap abból következtet arra, hogy mégiscsak ez történhetett, hogy a NER-hez szegődött volt MSZP-s házelnök neve már nem szerepel a miniszterelnöki megbízottak között a kormányzati honlapon, pedig január végén még ott volt, február közepén pedig még hivatalos úton állt ki a gagauz autonómia mellett Moldovában.

Hasonló módon derítette ki a lap Bedros J. Zoltán távozását, aki mostanra szintén eltűnt a miniszterelnöki megbízottak lajstromából. A politikus a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumában marad.