Vlagyimir Putyin;látogatás;Krím félsziget;Mariupol;orosz-ukrán háború;

2023-03-19 10:06:00

Vlagyimir Putyin Mariupolban: normális ember nem tenne ilyet

Azt hinné, hogy az orosz elnököt megszállta a lelkiismeret? Tévedett.

Meglepetésszerű látogatást tett Vlagyimir Putyin orosz elnök a hosszas ostrom után elfoglalt Mariupolban - írta az orosz állami média és az AFP hírügynökség nyomán a The Moscow Times.

A portál felidézi, hogy az orosz erők tavaly tavasz óta ostromolták a várost, amelyet hosszas ellenállást követően, az Azovstal acélmű elpusztítása után sikerült bevenniük. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az orosz diktátor helikopterrel repült Mariupolba szombaton, majd autóval körbejárta a várost, beszélt néhány helyivel és bemutatták neki a város újjáépítési munkáiról szóló beszámolót.

Vlagyimir Putyin a Krím annektálásának kilencedik évfordulója alkalmából először a félszigeten található Szevasztopolba ment a Moszkva által kinevezett helyi kormányzó, Mihail Razvozsajev kíséretében, ezt követte mariupoli útja. Ezalatt a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen háborús bűncselekmények miatt, amit Moszkva nem ismer el, ugyanakkor a döntés értelmében elviekben Putyint le kellene tartóztatni, amennyiben beteszi a lábát a szervezet joghatóságát elismerő 120 ország valamelyikébe.

Frissítés: A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség nem sokkal később közzétett néhány részletet a látogatásról, eszerint Marat Husznullin újjáépítésért felelős miniszterelnök-helyettes megmutatta, hogy a város „felszabadítása” után miként zajlanak a helyreállítási munkálatok, szociális létesítmények, iskolák, egészségügyi létesítmények és a helyi műszaki egyetem újrahúzásába is belefogtak, állította. Egy, a Telex által kiszúrt, 27 perces propagandaanyagot is közzétettek, amelyben ugyancsak azt igyekeznek elhitetni a közönséggel, hogy a pusztításért még véletlenül sem a háborút megindító Oroszország, hanem Ukrajna felelős. Husznulin ennek illusztrálására egyebek között egy mariupoli kórházban történt állítólagos eseménysort mondott, mely szerint az ukránok a halottak holttestét is aláaknázták, hogy ne lehessen őket biztonságban eltávolítani.

- fejezte ki döbbenetét a háborús agresszor orosz államfő.

Miközben Putyin autóval körbejárt a lerombolt városban, Marat Husznullin a felvételen azt magyarázta: „Tudja, Vlagyimir Vlagyimirovics, nagyon tisztán látszik, hogy mit csináltak. Ott, ahol mi támadtunk, lövések nyomai egyáltalán nincsenek. Az ő oldaluk felől teljes beterítés volt, tankokkal lőtték a házakat, látszik a visszavonulásuk útvonalán. Szándékosan pusztítottak. Építészként mondom, látható hogy szándékosan a házakat lőtték. Szándékosan tették, nem volt semmiféle háború, nem is kellett lőni, de ők egyszerűen lerombolták az épületeket”.

A megszólított helyiek (?) pedig természetesen hálálkodtak az orosz vezetőnek a város elfoglalásáért, eloszlatva a gyanútlan befogadó kétségeit afelől, hogy a pusztításokért a védekező Ukrajna felel, nem pedig a támadó Oroszország.