Több száz ház megrongálódott a romániai földrengésben

Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, kedd este földrengés volt Romániában, Arad közelében. Az 5,2-es erősségű rengés következtében több száz ház megrongálódott. Több községben középületeken is mély repedések jelentek meg. A rengést Magyarországon is lehetett érezni.
Vágólapra másolva!

A magyar határ melletti, partiumi megye több településéről is jelentettek károkat a kedd esti, 5,2-es erősségű földrengés és az azt követő számos utórengés után. A legtöbb kár Gyorok (Ghioroc) községben keletkezett, ahol

több száz ház megrongálódott, a legtöbbnél kémények dőltek le, vagy a tetőzetben keletkezett kár.

Corneliu Pop-Morodan polgármester úgy nyilatkozott: szerdára összehívta a helyi szakértői bizottságot, hogy összegezzék a kárt. Közölte, hogy az epicentrumhoz közeli község valamennyi települése érintett, sérültek nincsenek.

Több mint száz kémény omlott le Temeshidegkút (Zabrani) községben is, ahol szintén megrongálódtak a háztetők, beomlottak a mennyezetek, több épületen mély repedések keletkeztek.

A földrengés epicentrumában Ópálos (Paulis) községben is számos ház megrongálódott. A helyi polgármester szerint a legtöbb kár Kalodva (Cladova) településen van, ahol a helyi iskola két terme is használhatatlanná vált.

Aradon vakolat- és faldarabok estek le a régi belvárosi épületekről.

Calin Bibart, a megyeszékhely polgármestere élő bejelentésben közölte, hogy

a városvezetés a jövőben megbírságolja azokat a tulajdonosokat, akik nem újítják fel épületeiket.

Az Arad megye egyelőre a helyi hatóságok bejelentéseit várja a keletkezett károkról, és súlyosságuk függvényében kormánytámogatást kér a helyreállításhoz.

A romániai földfizikai intézet korrigált adatai szerint a földrengés 5,2-es erősségű volt, központja a felszínhez közel, 5,6 kilométeres mélységben gyökerezett. Helyi idő szerint 20 óra 26 perckor következett be, Aradtól 24, Temesvártól 50, Békéscsabától 74, Resicabányától 93 kilométerre. Kolozsváron, a Bánságban és Erdély szinte valamennyi megyéjében erősen érződött, és Magyarországon is érezni lehetett.