Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Párizsból Buenos Airesbe utazott tovább, ahol december 10-én részt vesz Argentína új elnöke, Javier Milei ünnepélyes beiktatásán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Kétnapos programja során a magyar miniszterelnök több kétoldalú tárgyalást is folytat majd Argentínában – mondta Havasi Bertalan, megerősítve azokat a brazil sajtóhíreket, hogy Orbán Viktor külön egyeztet majd Jair Bolsonaróval, Brazília korábbi elnökével is.

Argentine, ville autonome de Buenos Aires. 19 septembre 2023. Vote de Javier Milei, candidat a la presidence lors des elections de 2023. Le Bunker de la liberte avance. Discours du president elu Javier Milei.Photo : Federico Gross / Hans Lucas.  Argentina, Autonomous City of Buenos Aires. September 19, 2023. Vote of Javier Milei, presidential candidate in the 2023 elections. Freedom Bunker moves forward. Speech of the President Elect, Javier Milei.Photo: Federico Gross / Hans Lucas. (Photo by Federico David Gross / Farocolectivo / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Federico David Gross / Farocolectivo / Hans Lucas / AFP

Javier Milei kampányának egyik sokat hangoztatott része volt, hogy meg akarja szüntetni az argentin jegybankot, és a pesót dollárra cserélné le. Az új elnök többször kijelentette, hogy nem kívánja fejleszteni a kapcsolatokat Brazíliával, Kínával és Oroszországgal, mivel nem ért egyet ezen államok politikájával, ugyanakkor kijelentette, hogy nem fogja megakadályozni, hogy a magáncégek üzleteljenek ezekkel az országokkal.

Javier Milei részben Argentína legnagyobb kereskedelmi partnereivel szemben alkalmazott agresszív kampányretorikájának köszönheti a győzelmét, megválasztása után pár nappal azonban máris mérsékeltebb hangot ütött meg.

Ez reményt adhat arra, hogy az adminisztrációja talán mégsem kavarja fel annyira a nemzetközi kapcsolatokat. Miután „gyilkosnak” nevezte a kínai kormányt, és megesküdött, hogy megválasztása esetén megszakítja a kapcsolatokat Brazíliával és „kommunisták” vezette országokkal, most hirtelen meglepően barátságos lett velük.