Hamarosan 500 millió eurós bírsággal sújthatja az az Apple-t, amiért az megszegett bizonyos EU-s jogszabályokat a zenei streamingszolgáltatásaihoz való hozzáféréssel kapcsolatban – írja a Financial Times.

Apple
Fotó: AFP

Az ügyhöz közel álló emberek az FT-nek elmondták: a bírságot a jövő hónap elején jelentik majd be hivatalosan. A bírságot a híresztelések szerint az Apple azért kaphatja, mert sokáig eltitkolta felhasználói elől, hogy az ő Apple Music szolgáltatásánál vannak olcsóbb alternatívák is a piacon. A vizsgálat még 2019-ben indult, miután a Spotify panaszt tett az Apple eljárásmódjára a versenyhivatalnál.

A bennfentesek szerint a vizsgálat eredménye kimondja majd, hogy az Apple mindezzel visszaélt monopolhelyzetével és megszegte az EU szabad versenyre vonatkozó törvényeit. Az Apple-t ugyan az EU korábban még nem büntette meg a trösztellenes törvények megszegéséért, a francia versenyhivatal egyszer már egy hasonló ügyben először 1,1 milliárd euróra büntette a céget, majd a bírósági eljárás végére ezt az összeget 372 millió euróra mérsékelték.

Az Apple az EU tüzében is őrizni akarja monopolhelyzetét

Az Apple új díjszabást és korlátozásokat tervez bevezetni válaszként az új európai törvényre, amelynek az a célja, hogy megtörje a vállalat hatalmát az alkalmazások felett. A törvény lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az iPhone zárt rendszerén kívüli alkalmazásokat, szoftvereket töltsenek le az App Store használata nélkül. A Meta, a Spotify és más fejlesztőcégek új lehetőségeket mérlegelnek az ügyfelek számára.

A Digital Markets Act keretén belül a legnagyobb tech vállalatoknak, köztük az Apple, a Google és az Amazon, március elejétől az eddigieknél sokkal szigorúbb versenyhatósági elvárásoknak kell majd megfelelniük, hogy a kisebb vállalatok is velük egyenlő versenyhelyzetből tudjanak fellépni a piacon – például nagy hangsúlyt kap majd az is, hogy a nagyok nem akadályozhatják a felhasználókat abban, hogy a versenytárs szolgáltatásairól vagy termékeiről tudomást szerezzenek.