Az amerikai kormány vádat emelt Maduro venezuelai elnök ellen5Fénykép© magyarnarancs.hu

Az amerikai kormány vádat emelt Maduro venezuelai elnök ellen

, 8 hír, oldalnézet

Drogterrorizmusra és pénzmosásra hivatkozva.

15 millió dolláros jutalom jár annak, aki Nicolás Maduro venezuelai elnök letartoztatását elősegítő információval szolgál – jelentette be az amerikai külügyminisztérium, miután drogterrorizmusra és pénzmosásra hivatkozva vádat emeltek Maduro ellen. A vádemelés egyébként nemcsak az elnököt érinti, hanem több korábbi és jelenlegi munkatársát is. Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint Maduro munkatársai országos szinten tevékenyen vettek részt drogszállítmányok elindításában, egész Venezuela területéről indultak ilyen repülőgépek.

A Maduro és közvetlen környezete elleni vádemelés azt követően történt, hogy a Trump-kormányzat több egyedi szankciót hozott a dél-amerikai ország tisztségviselői ellen, s ezekkel lényegében kizárta az országot az amerikai pénzügyi rendszerből. Majd a tavaly életbe léptetett olajembargóval megfosztotta Venezuelát az egyik legfőbb bevételi forrásától is. Ám közben Juan Guaidó ellenzéki vezető támogatása amerikai elemzők szerint sem hozta meg a Washington által várt eredményt, vagyis Maduro hatalmának belföldi meggyengülését, illetve a hatalomátvételt.

A csütörtöki vádemelést az első amerikai kommentárok Manuel Noriega egykori panamai vezető ellen 1988-ban hozott amerikai vádemeléshez hasonlítják. Noriega ellen szintén kábítószerkereskedelem miatt emelt vádat az akkori amerikai kormányzat, s szintén jutalmat ígért az elfogásához vezető információkért. Noriegát később el is fogták, az Egyesült Államokban bíróság elé állították, és 40 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, amit később a jó magaviselete miatt 20 évre csökkentettek.