Az Európai Unió csak akkor lehet erős, ha a tagállamok visszakapnak bizonyos kompetenciákat© origo.hu

Az Európai Unió csak akkor lehet erős, ha a tagállamok visszakapnak bizonyos kompetenciákat

, 5 hír, 0 oldalnézet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Párbeszéd Európa Jövőjéről: A bővítéspolitika a jövő kulcsa? című rendezvényen kijelentette, hogy az EU jövője a tagállamokban van, sokkal inkább, mint Brüsszelben. Ennek megfelelően szerinte a közösség akkor erősödhet meg ismét, ha maguk a tagállamok is újra erősek lesznek, ehhez pedig vissza kell kapniuk bizonyos kompetenciákat három olyan területen, amelyekben az elmúlt 15-20 évben jelentős válságok rázták meg a világot.

Úgy vélekedett, hogy a pénzügyi-gazdasági válságra, a migrációs krízisre, illetve a koronavírus-járványra adott európai válaszok túlságosan ideológiai jellegűek voltak, és a demokratikus vita lehetősége korlátozott volt.Kiemelte, hogy az EU versenytársai ebben az időszakban meg tudták tartani vagy jelentősen növelni tudták részesedésüket a világ gazdasági teljesítményéből.

Emellett ráadásul olyan "kommunisztikus javaslatok" is sértik a versenyképességet, mint az atomenergia negatív diszkriminációja, a közép-európai szállítmányozási cégeket hátrányba hozó mobilitási csomag vagy az adóharmonizációs törekvések.