Beindította a lakásprojekteket a csok plusz© kemma.hu

Beindította a lakásprojekteket a csok plusz

, 5 hír, 0 oldalnézet

Komoly lökést adott a hazai ingatlanpiacnak a januártól bevezetett csok plusz – így értékelték az intézkedést a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LIT) tagjai.

Mint azt Hornung Ágnes, a LIT mai ülésének helyet adó Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára elmondta, a több minisztériumot, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a nagyobb ingatlanfejlesztő vállalkozások fórumának résztvevőinek egyöntetű véleménye volt, hogy az új konstrukció, amelyben akár 50 millió forint összegű hitel is igénylehető maximum 3 százalékos kamatozás mellett, segített abban, hogy az ingatlanpiac újrainduljon.

Az államtitkár emlékeztetett: február végéig közel kétezer igénylés érkezett be a pénzintézetekhez. Hornung Ágnes szavai szerint az igénylések felívelése lényegében megegyezik az eredeti, 2015-ben bevezetett csok-igénylések felfutásával. Akkor az intézkedés ahhoz járult hozzá, hogy a gyermekes családok ingatlan tulajdoni aránya gyorsabban tudott növekedni és magasabb szintre jutott, mint a gyermektelen családoké.