Bejelentés nélkül Bulgáriába utazott Zelenszkij3Fénykép© blikk.hu

Bejelentés nélkül Bulgáriába utazott Zelenszkij

, 9 hír, 0 oldalnézet

Kis hazánk rengeteg klasszis úszót adott a sportágnak. Olimpiaközpontú honunknak Hajós Alfréd már az első újkori nyári játékokon „összeúszott” két aranyat. Egy ideig az ötkarikás játékokon a medencés magyar sikerek korántsem voltak ritkák. Aztán Helsinkit (1952) követően vagy harminc esztendeig nem igazán akadtak kiugró eredményeink az olimpiákon, hosszú szünet után 1980-ban, Moszkvában Wladár Sándor tudott győzni. (Világbajnokságról pedig 1973-ig nem is beszélhettünk.)

A nyolcvanas évek végétől azonban két úszófenomén tovább öregbítette hírnevünket. Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás a maguk idejében kiemelkedtek a nemzetközi mezőnyből is: öt, illetve négy olimpiai aranyat szereztek. A kis csapattá zsugorodás ma is megfigyelhető. Elég, ha Hosszú Katinka tündöklésére vagy napjainkban Milák Kristóf bámulatos teljesítményére gondolunk.

Katinka hamarosan anyai örömök elé néz, és lehetséges visszatéréséről továbbra is sejtelmesek a hírek, míg Kristóf, úgy tűnik az „akkumulátorait” tölti újra, így kihagyja a nyári fukuokai világbajnokságot. Nem párhuzamot vonva az Egerszegi, Darnyi duóval, csak eljátszva a gondolattal, egy Hosszú, Milák páros sem a csengene rosszul a magyar úszóválogatott élén.