Brüsszel 4,9 milliárd eurót ajánl fel az adománygyűjtő szuperkoncert keretében3Fénykép1Videó© ma.hu

Brüsszel 4,9 milliárd eurót ajánl fel az adománygyűjtő szuperkoncert keretében

, 5 hír, 0 oldalnézet

Az Európai Bizottság 4,9 milliárd eurót ajánl fel a koronavírus elleni gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására a szombat délután elkezdődött online adománygyűjtő szuperkoncert keretében.

A felajánlást Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke, a rendezvény fővédnöke jelentette be, aki elmondta, hogy az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az emberiség a lehető leghamarabb, megfizethető oltóanyaghoz jusson. Hozzátette, hogy a járványnak akkor lesz csak vége, ha a világon minden embernek lehetősége lesz hozzáférni a kezelésekhez és az oltásokhoz, „függetlenül attól, hol él, honnan származik, vagy hogy néz ki”.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az Európai Bizottság nem hisz az „oltóanyag nacionalizmusban”, ebben a tekintetben a multilaterializmust támogatja. Mint mondta, a bizottság feladata, hogy az oltóanyagok kifejlesztése után meggyőzze a magas jövedelmű országokat, hogy vásároljanak annyi vakcinát, amelyből az alacsony jövedelmű, fejlődő országokat is támogatni tudják.