Ed Sheeran plágiumpert nyert az Egyesült Államokban4Fénykép1Videó© hirado.hu

Ed Sheeran plágiumpert nyert az Egyesült Államokban

, 5 hír, 0 oldalnézet

Ed Sheeran brit zenész csütörtökön plágiumpert nyert az Egyesült Államokban: az esküdtszék úgy találta, hogy a négyszeres Grammy-díjas előadó Thinking Out Loud című slágeréhez nem másolta le Marvin Gaye amerikai soulzenész Let's Get It On című számának elemeit.

A keresetet eredetileg az 1973-as Let's Get It On-t a néhai zenésszel közösen komponáló Edward Townsend örökösei nyújtották be 2017-ben Sheeran ellen szellemi tulajdon bitorlása címén, mondván, hogy lemásolta egyebek között a szám dallamát, hangzását és ritmusát. Az örökösök részesedést követeltek a bevételekből. Sheeran ügyvédei ugyanakkor azzal érveltek, hogy a két mű közötti hasonlóságok alapvető zenei „építőelemeket” tartalmaznak, amelyekre nem terjedhetnek ki a szerzői jogok.

Az illetékes manhattani szövetségi törvényszék esküdtszéke egyebek között megállapította: az örökösök nem tudták bizonyítani, hogy Ed Sheeran, illetve a Warner Music Group zenekiadó és a Sony Music Publishing lemezkiadó megsértették volna szerzői jogaikat. Sheeran az ítélethirdetést követően megölelte ügyvédeit. A per során a zenész tagadta a plágiumot.