Egy miniszter Macron pártjának új párizsi főpolgármester-jelöltje4Fénykép© origo.hu

Egy miniszter Macron pártjának új párizsi főpolgármester-jelöltje

, 6 hír, oldalnézet

Megdöbbenést keltett Franciaországban az Emmanuel Macron francia elnök pártja, az LREM által támogatott párizsi polgármesterjelölt, Benjamin Griveaux pénteken bejelentette, nem kíván indulni a márciusi voksoláson, mert két nappal korábban olyan szexuális tartalmú felvételek jelentek meg róla az interneten, amelyekből kiderül, nem olyan példás családapa, mint amilyennek beállította magát.

Ám nem is a felvételek keltettek megrökönyödést, hanem a lejáratásnak ez a módja.

Még az ultrabaloldali Engedetlen Franciaország párt alapítója, Jean-Luc Mélenchon is elfogadhatatlannak nevezte ezt az eljárást, mint fogalmazott, nem szabad megengedni, hogy bármilyen eszközt bevessenek a politikai ellenféllel szemben, a konzervatív Le Figaro pedig szombati számának címlapján azt írta, sokkos állapotba került az ország. Az ügyészség szombaton nyomozást indított.

Az újabb botrány a lehető legrosszabbkor jött a francia elnöknek, aki többször is hibázott az elmúlt hetekben. Múlt kedden pártja több, az Elysée-palotában fogadott képviselőjének is elismerte ezt. Ám akkor még nem is sejtette, hogy minden korábbinál nagyobb botrány van készülőben és a pártja súlyos vereségre készülhet fel a márciusi önkormányzati voksoláson.