Elnöki rendelet vághat alá a kínai cégeknek© portfolio.hu

Elnöki rendelet vághat alá a kínai cégeknek

, 4 hír, 4 oldalnézet

Bár az USA-ban tevékenykedő kínai vállalatokat mindig is különös óvatossággal kezelte az amerikai kormányzat, 2018-ban a téma folyamatosan napirenden volt, ráadásul gyakran váratlan vargabetűket tett a történet. Volt itt minden: figyelmeztetések, tagadás, tiltások, embargó, tárgyalás, tűzszünet és kiegyezés is. Ha a jól értesült forrásoknak hinni lehet, a két nagyhatalom kereskedelmi háborújában jövőre sem nagyon pihennek meg a fegyverek.

A Reuters most arról ír, három különböző forrásra hivatkozva, hogy egy hónapok óta előkészítés alatt álló elnöki rendelet rövid időn belül, akár már januárban élesedhet. A Donald Trump kézjegyére váró dokumentum nemzeti vészhelyzetre hivatkozva tiltaná meg az amerikai vállalatoknak, hogy azok kínai telekommunikációs eszközöket szerezzenek be. Bár a hírek szerint a Huawei és a ZTE nincs név szerint említve, de egyértelmű, hogy leginkább ezekre a cégekre lenne szabva a legújabb szigorítás.

Az elnöki rendelet kibocsátása igen komoly lépésnek számít, hiszen az közvetlen beavatkozást jelent a szabad piaci folyamatokba. Ez pedig sokkal erőteljesebb intézkedés lenne, mint az az augusztusban hozott szintén nem elhanyagolható hatású döntés, miszerint a kormányzat és az állami szerveknek beszállító külsős cégek nem használhatnak az említett keleti nagyvállalatoktól olyan berendezéseket, amelyek adatok továbbítását, tárolását teszik lehetővé.