Erdogan győzelme után Manfred Weber nem akarja Törökországot az EU-ban látni7Fénykép© hirado.hu

Erdogan győzelme után Manfred Weber nem akarja Törökországot az EU-ban látni

, 14 hír, oldalnézet

Az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó szövetség német vezetője szerint végleg „félre kell tenni” a török EU-csatlakozás ügyét, mert inkább gátolja, mint segíti a közösség és az 1999 óta tagjelölt ország kapcsolatát. Nyilatkozta Manfred Weber Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi választási győzelme után.

„Az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, és sok a közös kihívás. Azonban elvárásai is vannak: a tisztségében megerősített államfőnek a társadalom összefogására és az ország modernizálására kell törekednie, és együtt kell működnie az EU-val az Oroszország és Ukrajna közötti béke megteremtésében, a migrációs politikában és Ciprus helyzetének rendezésében is” – áll az interjúban.

– jelentette ki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Hasonlóan fogalmazott a CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezető külügyi szakpolitikusa, Jürgen Hardt is, aki szerint az EU és Törökország kapcsolatának következő nagy próbája az lesz, hogy az újraválasztott elnök miként dönt a svéd NATO-csatlakozás ügyében és hogyan viselkedik a júliusi vilniusi NATO-csúcson.