Gyurcsány Ferenc törvénytelennek tekinti a kétharmadnál is nagyobb választói akarattal megválasztott kormányt4Fénykép© origo.hu

Gyurcsány Ferenc törvénytelennek tekinti a kétharmadnál is nagyobb választói akarattal megválasztott kormányt

, 8 hír, 2 oldalnézet

Gyurcsány Ferenc felszólalásában kifejtette: a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintik, mert a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés, márpedig ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor „megszállta és szétzilálta a köztársaságot”. Szerinte a nép nem adott felhatalmazást arra, hogy a kormány alkotmányellenesen a hatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, ugyan igaz, hogy a Fidesz megnyerte a választást, de „vajon igaz-e, hogy a választás mindig kifejezi a népakaratot?” A DK vezetője úgy véli, a választás csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha a választás szabad és tisztességes, de Magyarországon az eszmék, gondolatok szabad áramlása helyett a hatalom manipulált nyilvánossága veszi körül az embereket, ezért nem szabad a választás.

A DK-sok a mandátumukat ennek ellenére azért vették át, mert úgy gondolják, hogy használni minden törvényes eszközt a „törvénytelen, megszálló” kormánnyal szemben, a parlament az egyik, de nem a legfontosabb terepe ennek.