Hatósági szerződést kötött a Mol a magyar állammal4Fénykép© hirado.hu

Hatósági szerződést kötött a Mol a magyar állammal

, 6 hír, 0 oldalnézet

A tájékoztatás szerint az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján a Mol hatósági szerződést kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által képviselt magyar állammal. A szerződés a Mol számára öt eszközkategóriára vonatkozóan határozza meg a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re. Amíg a Mol ezeket a minimumszinteket teljesíti, a tényleges bányajáradék terhei a rendeletben foglaltaknak megfelelően, visszamenőleg csökkennek.

A Mol a közleménye szerint úgy számol, hogy ebben a 16 hónapban maximálisan 400-450 millió dollárral csökkenheti az extra bányajáradékát. Ez mostani árfolyamon 144-163 milliárd forintot jelentene – teszi hozzá a HVG.

Marton Zsombor, a Mol-csoport kutatás-termelés üzletág ügyvezető igazgatója a tájékoztatásban jelezte: örülnek, hogy a magyar állam figyelembe vette azokat a termelői aggályokat, melyek szerint a bányajáradék megemelt szintje mellett nem térülnek meg azok a kitermelői beruházások, amelyek Magyarország kőolaj- és földgáz-ellátásbiztonságát javítják.