Hivatalosan is betegségnek nyilvánították a játékfüggőséget3Fénykép© hirado.hu

Hivatalosan is betegségnek nyilvánították a játékfüggőséget

, 6 hír, 4 oldalnézet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is betegségnek nyilvánította a játékfüggőséget. A nemzetközi szervezet tizenegyedik alkalommal adja ki a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját, ebben először veszi fel a mentális betegségek közé a játékfüggőséget. Az új besorolás 2022. január 1-jétől lép hatályba.

A kép illusztráció (Fotó: XO Creative Studio)

A játékfüggőségnek immáron hivatalos meghatározása lett. Játékfüggőnek minősül az a viselkedés, amelynek kontrollja gyengül a játék felett, a játékok pedig elsőbbséget élveznek a fontosabb napi tevékenységekkel szemben. A játékfüggő a játékkedvet és játékszenvedélyét részesíti előnyben az olyan tényezőkkel szemben, mint a családi kapcsolatok, barátok, szociális élet vagy az iskolai tanulmányok. A dokumentum szerint

Azzal, hogy a játékfüggőség bekerült a betegségek közé, és konkrét definíciót kapott, betegségkódként kezelheti az orvostudomány – jelentette ki Király Orsolya, az ELTE PPK pszichológiai intézetének munkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzátette, ez lehetővé teszi a betegség diagnosztizálását majd pedig annak kezelését.