Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapotot vezetett be© portfolio.hu

Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapotot vezetett be

, 6 hír, 2 oldalnézet

Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapot vezetett be hétfőn a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt - írta az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta: a tárca válságkezelő központot hozott létre, és emelték a készenléti állapotot is, de továbbra sincs ok pánikra. Szerinte a cél most  megakadályozni, hogy a fertőzés bejusson Horvátországba. Ha pedig mégis bejutna, mielőbb elszigetelni a beteget, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

Horvátországban Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi hivatalának igazgatója ismertette a hétfő reggel bevezetett intézkedéseket, amelyek főleg az Olaszország északi megyéiből hazatérő horvát állampolgárokra vonatkoznak, valamint továbbra is azokra, akik február 16. után Kínában és Dél-Koreában tartózkodtak. Ő azt mondta, a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat.