Karácsony Gergely a vészcsengőt nyomja a tanév első napján3Fénykép© nepszava.hu

Karácsony Gergely a vészcsengőt nyomja a tanév első napján

, 7 hír, 0 oldalnézet

A magyar iskolák nagyon nagy bajban vannak, az oktatási kormányzat a szakadék felé vezeti az oktatási rendszert - írta Karácsony Gergely pénteken a Facebook-oldalán.

"Ki fog holnap tanítani? - a diák- és tanártüntetések transzparenseire írt kérdés már az idei tanév legégetőbb kérdése is. A szakszervezet adatai szerint már 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, a következő öt évben több mint 20 ezer főállású pedagógussal lesz kevesebb" - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Szerinte a "pedagógusokat sújtó bosszútörvény" tovább tetézi az évtizedes gondokat.

Miközben az európai országokhoz képest bántóan keveset költ a magyar állam az oktatásra, addig a magyar szülők kétharmada érzi anyagi megterhelésnek a tanévkezdést. Miközben a túlterhelt tanuló és tanár egy évben több száz órával többet tölt az általános- és középiskolában, mint Európa más országaiban, a matematika, szövegértés és természettudomány mellett a problémamegoldásban is rosszul teljesítenek a hazai diákok - írta Karácsony Gergely. Ráadásul a számok "elképesztő egyenlőtlenségeket" mutatnak: a kevésbé tehetősek esély nélkül maradnak - tette hozzá.