Különleges koponyasebészeti eljárást végeznek a Pécsi Tudományegyetemen4Fénykép© bama.hu

Különleges koponyasebészeti eljárást végeznek a Pécsi Tudományegyetemen

, 5 hír, 0 oldalnézet

Összetett speciális műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, valamint az Idegsebészeti Klinika szakemberei az oldalsó koponyaalapi elváltozások kezelésében. A területen végzett műtétek hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen a beavatkozásokhoz komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség.

A kooperáció a fül és a halántékcsont jó-, és rosszindulatú elváltozásait, valamint a kisagy-híd szögleti daganatok különböző típusait kezeli a nemzetközi irányelvek szerint sebészeti és konzervatív módokon. Több alkalommal a műtét során hallásrehabilitációt is elvégzett a team egy különleges eszköz beültetésével, úgy nevezett cochlearis-implantációval.

A sikeres ellátáshoz nélkülözhetetlen személyi és tárgyi feltételek eddig csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem voltak elérhetők Magyarországon. 2023 januárjától azonban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja biztosítja a szakmai stáb rendszeres együttműködését. Eddig 37 sikeres beavatkozást végzett el a munkacsoport.