Lázár János a halálbüntetést emlegette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának ügyében6Fénykép1Videó© origo.hu

Lázár János a halálbüntetést emlegette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának ügyében

, 10 hír, oldalnézet

„Én azok közé a politikusok közé tartozom, és a kormány tagjai mind ilyenek, akiket kifejezetten bánt ez az ügy. Nem azért, mert egy minisztertársunknak le kellett mondania a parlamenti mandátumáról, vagy éppenséggel a miniszteri munkájának következtében nem indulhat az európai parlamenti választásokon, és nem is azért, mert a köztársasági elnök vállalta a hibájáért a felelősséget és lemondott. Hanem azért, hogy ez az eset előfordulhatott” - jelentette ki Lázár János.

A kegyelmi botránnyal kapcsolatban kapott kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormány "tűzzel-vassal küzd" a gyermekbántalmazás ellen. A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját érintő kérdésben felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor elrendelt egy átfogó vizsgálatot, ami minden gyermekotthonra kiterjed majd, és külön V. János ügyére is.

Pintér Sándor előzetes beszámolót tartott a bicskei ügyről, arról hogy mi történt 2011-ben, a több száz oldalas nyomozati anyag feldolgozását, átvizsgálását megkezdték. A beszámoló alapján arra jutottak, hogy kimerítő vizsgálatot végzett a nyomozóhatóság. A nyomozás során 35 tanút hallgattak meg, köztük pedagógusokat és pszichológusokat is. Ők egybehangzóan azt mondták, hogy a gyerekek nem mondtak igazat, ezért az intézményvezetővel szemben gyanúsíthatóságra nem kerülhetett sor 2011-ben.