Leégett a világörökségként jegyzett Suri-kastély3Fénykép2Videó© origo.hu

Leégett a világörökségként jegyzett Suri-kastély

, 4 hír, 3 oldalnézet

Leégett a világörökségként jegyzett okinavai Suri-kastély főépülete csütörtökre virradóra, közölte a japán rendőrség. A hatóságok erőfeszítései ellenére a lángok átkaptak a sziget székvárosában, Nahában található történelmi kastély más épületeire is. A rendőrség közlése szerint az úgynevezett Seiden főtemplom és a Hokuden égett le, míg egy harmadik épület majdnem megsemmisült.

A tűzoltók a híradás idején még a lángok eloltásán fáradoztak. A környéken élőket biztonságos helyre evakuálták. Az NHK japán hírtelevízió felvételeket mutatott, amelyeken a lángokban álló kastélyt lehetett látni. A Rjúkjúi Királyság (1429-1879) idejéből származó kastély Okinava kulturális örökségének részét képezi.

Jelentős károk keletkeztek benne 1945-ben, amikor amerikai és japán csapatok harcoltak egymással a sziget ellenőrzéséért. A Suri-kastélyt 1992-ben állították helyre nemzeti parkként, s azóta Japán déli prefektúrájának fontos turisztikai látványossága. 2000 decemberében jegyezték be a világörökség részeként.