Levessel öntötték le a Mona Lisát4Fénykép1Videó© 168.hu

Levessel öntötték le a Mona Lisát

, 6 hír, 0 oldalnézet

Vasárnap tiltakozók levessel öntötték le a Mona Lisát, majd közvetlenül utána az „egészséges és fenntartható táplálkozáshoz" való jogot éltették. Leonardo da Vinci 16. századi festménye a világ egyik leghíresebb műalkotása, amelyet Párizs központjában, a Louvre-ban őriznek. A Louvre szerint a festmény védőüveg mögött volt, és nem sérült meg – írta a BBC.

A jelenetet videóra vették, a felvételen két női tüntető látható, akik „élelmiszer-ellentámadás” feliratú pólót viselnek, és levessel öntik le a képet. Ezután a festmény elé állnak, és azt kérdezik: „Mi a fontosabb? A művészet vagy az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz való jog? A mezőgazdasági rendszer beteg, a gazdálkodóink a munkájuk során halnak meg" – hangoztatták a tiltakozók. A múzeum biztonsági őrei ezután fekete paravánokat helyeztek eléjük és kiürítették a helyiséget. A támadást a Riposte Alimentaire (Élelmiszer-ellentámadás) nevű csoport vállalta magára.

A Louvre azt közölte, hogy a környezetvédelmi aktivisták töklevest öntöttek a festményre délelőtt 10 órakor, de nem okoztak nagy kárt, a takarítás után 11:30-kor újra megnyitották a látogatók előtt a kiállítótermet. Közleményükben azt írták, hogy a múzeum nem hagyja annyiban a két nőt viselkedését és feljelentést tesznek.