Még a választás előtt módosítja a választási törvényt a Fidesz5Fénykép© 24.hu

Még a választás előtt módosítja a választási törvényt a Fidesz

, 8 hír, 0 oldalnézet

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – nyilatkozta a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. Kósa megfogalmazása szerint a cél, hogy külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat.

Ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak. Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást – írja a Mandiner.

úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek az választáshoz. Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma.