Meghalt Duane Eddy, a rock and roll egyik alapító atyja3Fénykép2Videó© index.hu

Meghalt Duane Eddy, a rock and roll egyik alapító atyja

, 4 hír, 0 oldalnézet

Halála - amelynek oka daganatos megbetegedés volt - április 30-án következett be a Tennessee állambeli Franklinben - közölte felesége, Deed. A Grammy-díjas művésznek az 1950-es és 60-as években számos hangszeres slágere volt. Peter Gunn című dalának remake-jével 1986-ban ismét felkerült a slágerlistákra.

Jellegzetes stílusa miatt a Twang királyának nevezték. 1994-ben felvették a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 2008-ban a Musicians Hall of Fame and Museum is beiktatta őt a tagjai közé. "Duane világszerte gitárosok egy generációját inspirálta összetéveszthetetlen, jellegzetes 'Twang' hangzásával" - idézte Eddy menedzserét a Variety honlapja. "Ő volt az első rock and roll gitáristen, egy igazán szerény és hihetetlen emberi lény. Nagyon fog hiányozni."

Eddy a New York állambeli Corningban született 1936-ban. Fiatalon kezdett el gitározni. Autodidakta módon tanult, és jellegzetes hangzása a Beatlestől a Blondie-ig inspirálta a művészeket. Hét évtizedes, illusztris karrierje során több mint 100 millió lemezt adott el.