Meghalt Josip Manolic, egykori horvát miniszterelnök3Fénykép© origo.hu

Meghalt Josip Manolic, egykori horvát miniszterelnök

, 4 hír, 0 oldalnézet

A volt horvát miniszterelnök, Joža Manolić, 104 éves korában meghalt – közölte a horvát sajtóval az egykori kormányfő lánya.

Manolić volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő horvát politikus, illetve az ország második miniszterelnökének is őt választották. Az első horvát elnökkel, Franjo Tuđmannal együtt létrehozta a Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ), ami Horvátország legnagyobb jobbközép pártja. Joža Manolić harcolt a független és szuverén horvát állam megalakításáért a miniszterelnökség mellett sok más magas tisztségeket is betöltött a karrierje alatt. Március 22-én ünnepelte 104. születésnapját – írta meg a horvát Index.hr.

Joža Manolić 1920. március 22-én született Kalinovacon. 1937-ben, 17 évesen kezdet politizálni 1938-ban ifjúsági és szakszervezeti vezető lett, majd 1941 és 1945 között, a második világháború alatt a Jugoszláv Kommunista Ifjúsági Szövetség (SKOJ) horvátországi szervezeti titkára volt. 1944-ben egy felszabadító katonai hadműveletet vezetett. 1948-ban a Horvát Köztársaság Belügyi Titkárságának vezetője és az UDBE egyik magas rangú tisztviselője lett. 1960-ban szerzett diplomát a zágrábi jogi karon, illetve még ebben az évben a JMSZ Belügyi Titkárságának vezetőjévé nevezték ki.