Megnyert az argentin elnökválasztást a láncfűrésszel kampányoló Javier Milei5Fénykép© hirado.hu

Megnyert az argentin elnökválasztást a láncfűrésszel kampányoló Javier Milei

, 6 hír, 0 oldalnézet

Az előzetes eredmények szerint a szélsőjobboldali libertárius, botrányos kijelentéseiről elhíresült Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztás második fordulóját, írja a BBC. A közvélemény-kutatások ugyan nem Milei győzelmére tettek, mégis magabiztosan, 10 ponttal győzte le a kormányzó peronisták jelöltjét. 90 százalékos feldolgozottságnál 56 százalékkal vezet.

Milei azt nyilatkozta, ma kezdődik Argentína újjaépítése, ma kezdődik Argentína hanyatlásának a vége. "Argentína visszatér a világba arra a helyre, amelyet soha nem lett volna szabad elveszítenie. Vállvetve fogunk dolgozni a szabad világ minden nemzetével, hogy segítsünk egy jobb világ felépítésében" – mondta.

Milei azt is hozzátette, hogy az argentin pezó helyett az amerikai dollárt tenné meg az ország hivatalos pénznemének, és szerinte „fel kéne robbantani” a nemzeti bankot. Argentínában az éves infláció meghaladja a 140 százalékot, minden ötödik ember szegénységben él. A szélsőjobboldali vezető hatalomra jutása bizonyítja, hogy az argentinok már nem vevők a hagyományos politikára és a gazdasági katasztrófákra, azonnali, szélsőséges változást szeretnének.