Nem tudni, mi alapján állítja az államfő, hogy Sulyok Dezső egykori kisgazda politikus távoli rokona3Fénykép© 168.hu

Nem tudni, mi alapján állítja az államfő, hogy Sulyok Dezső egykori kisgazda politikus távoli rokona

, 5 hír, oldalnézet

„Sulyok Dezső távoli rokonom volt apai ágon, az ő szellemi öröksége, a demokrácia melletti feltétlen kiállás a mai napig meghatározó a számomra” – jelentette ki Sulyok Tamás államfő korábban, még az Alkotmánybíróság elnökeként, 2018-ban az Arsboni jogi folyóiratnak adott interjújában. A köztársasági elnök sem akkor, sem azóta nem részletezte, pontosan milyen „távoli rokoni kapcsolat” fűzné Sulyok Dezsőhöz, a két világháború közötti politikai élet jelentős szereplőjéhez, a Független Kisgazdapárt egykori vezéralakjához, miniszterelnök-jelöltjéhez.

A Népszava emlékeztetett, a kormánysajtó ennek ellenére tényként állította, hogy az államfő nagyapja a testvére volt Sulyok Dezsőnek. A lap egyik olvasója saját kutatása alapján azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy

olyan nyilvánosan elérhető iratot, adatot pedig nem talált, ami igazolná, hogy a két Sulyok család között lett volna kapcsolat a névazonosságon kívül. Kutatása során a Mormon egyház FamilySearch nevű oldalát használta, amelyen eredeti, egyházi (1895-ig) és állami anyakönyvek (1895-től) levéltári másodpéldányainak digitális másolatai érhetőek el. (A FamilySearch oldalt kutatók is gyakorta használják, azon születési, házassági és halotti bejegyzések érhetők el, történészi körökben hiteles, elfogadott adatbázisként tekintenek rá.)