Nem vagyunk felkészülve a következő világjárványra4Fénykép© hirado.hu

Nem vagyunk felkészülve a következő világjárványra

, 5 hír, 0 oldalnézet

A világ nincs felkészülve egy következő globális járványra – figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében a világ egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültségét monitorozó Global Preparedness Monitoring Board (GPMB). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által 2018-ban létrehozott független csoport elemzésében hangsúlyozta, hogy „a világ kapacitása egy esetleges új pandémiás fenyegetés kezelésére továbbra sem megfelelő”.

A szervezet a válsághelyzetekre való globális felkészültség javítására számos javaslatot és ajánlást fogalmazott meg. Hangsúlyozták, hogy az egyes országoknak javítaniuk kell a megbetegedések észlelésén, hogy már kezdeti szakaszban fel tudják fedezni a betegségeket. Az adatgyűjtés és elemzés megerősítésére van szükség – írták a jelentésben.

A szervezet szerint a szegényebb országoknak pénzügyi támogatásra és adósságátütemezésre van szükségük ahhoz, hogy forrásokat tudjanak előteremteni a feladathoz. Egyúttal a pandémia megelőzésére és a felkészültség javítására tervezett 10 milliárd dolláros alap feltöltését sürgették.