Oscar-díj: a Kojot négy lelke című animációs film a hivatalos magyar nevezés4Fénykép1Videó© blikk.hu

Oscar-díj: a Kojot négy lelke című animációs film a hivatalos magyar nevezés

, 6 hír, 0 oldalnézet

A Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteki tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 19 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki Gauder Áron új filmjét. A bizottságban Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban, 96. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1. és 2023. október 31. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar nevezései  közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása március 10-én lesz Los Angeles-ben.