Peking azt várja Washingtontól, hogy folytassa tárgyalásait Észak-Koreával© hirado.hu

Peking azt várja Washingtontól, hogy folytassa tárgyalásait Észak-Koreával

, 6 hír, 0 oldalnézet

Kína üdvözli Észak-Koreának a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló tárgyalások folytatására irányuló pozitív jelzéseit, s azt várja Washingtontól, hogy tegyen lépéseket a tárgyalások folytatására – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Vang Ji kínai külügyminiszter.

A phenjani vezetés hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szeptember végén hajlandó lenne újabb tárgyalásokat folytatni Washingtonnal, de amennyiben az Egyesült Államok nem hajlandó változtatni a hozzáállásán, az egyeztetések kudarcba fulladhatnak.

Vang Ji szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a valódi előrelépéshez mindkét fél legfontosabb felvetéseit figyelembe kell venni, az egyoldalú engedmények kikényszerítése céljából alkalmazott szélsőséges nyomás gyakorlata a jövőben ugyanúgy nem fog működni, mint ahogyan a múltban sem vezetett célra. „Észak-Korea idén már egy sor pozitív lépést tett, és arra kéri az Egyesült Államokat, hogy közeledjen felé ő is” – fogalmazott a kínai külügyminiszter, aki arról nem tett említést, hogy a hét elején Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki egy nagy méretű rakéta-sorozatvető tesztelése közben.