Sepsiszentkirályon átadták a magyar támogatással megújított templomot2Fénykép© kemma.hu

Sepsiszentkirályon átadták a magyar támogatással megújított templomot

, 5 hír, 0 oldalnézet

Sepsiszentkirályon átadták a magyar állam támogatásával felújított unitárius templomot. Renoválták a több mint ötszáz éves templom falait, tornyát is, elkészült a villámelhárító rendszer is – írja a Székelyhon. Furu Árpád, az unitárius egyház építész szakértője felidézte: a templom szerkezetét, belső részét 2010–2011-ben újították fel a bukaresti művelődési tárca támogatásával.

A mostani munkálatokat a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával, Kovászna megye tanácsának segítségével sikerült befejezni. Kovács István püspök elmondta: mintha a téboly ütötte volna fel a fejét Európában, egyesek a kereszténységet próbálják kilúgozni. Úgy látja: ilyen körülmények között felértékelődnek a templomok, és ezt ismeri fel a magyar kormány, amikor a templomok felújítását segíti.

Kelemen Hunor úgy vélekedett: a templomfelújítások az épített örökség mentése mellett értékválasztást is mutatnak. A miniszterelnök-helyettes dicséretesnek véli, hogy amikor nyugaton hátat fordítanak a keresztény hagyománynak, és úgy tesznek, mintha lehetne gyökerek nélkül élni, akkor a Kárpát-medencében, Székelyföldön olyan magyar közösség él, amely a hagyományra alapozza a jövőt.