Szakértők szerint sérült az uniós jog a Mol és a volt horvát elnök elleni perben© portfolio.hu

Szakértők szerint sérült az uniós jog a Mol és a volt horvát elnök elleni perben

, 7 hír, oldalnézet

Megsértette az EU tisztességes tárgyalásra vonatkozó normáit a zágrábi bíróság a Mol és a volt horvát miniszterelnök elleni perben az eljárást a helyszínen követő, független jogászok szerint, akiket Hernádi Zsolt ügyvédei kértek fel az eljárás menetének ellenőrzésére.

A File Communications ügynökség csütörtökön juttatta el az MTI-hez a Kai Ambos bíró, a göttingeni Georg-August Egyetem professzora és Lord David Anderson, az angliai és walesi ügyvédi társaság tagja jelentéséről készül összefoglalót. A felkért megfigyelők tevékenységét szabályozó protokoll értelmében a szakértők nem állnak egyik fél oldalára sem a tárgyalás során - szögezték le.

A Zágrábi Megyei Bíróság elsőfokon bűnösnek mondta ki Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját a volt horvát miniszterelnök, Ivo Sanader megvesztegetésében. Az ítélet szerint Sanader a megvesztegetésért cserébe egyezett bele, hogy a Mol átvegye a horvát INA energiavállalat vezetését. Az ítéletet közvetlenül azelőtt hozták, hogy Horvátország átvette az EU soros elnöki tisztségét.