Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szükség van Közép-Európa hangjára7Fénykép© hirado.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szükség van Közép-Európa hangjára

, 11 hír, 0 oldalnézet

A miniszter az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország álláspontja világos, azonnali tűzszünetre és békére van szükség. Hozzátette: most, amikor az eszkaláció veszélye nő, különösen fontos, hogy ezt a szemléletet Magyarország minden fórumon képviselje. A CEDC-vel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte:

a CEDC-ben résztvevő országoknak közös a történelme, közösek a gyökereik, a földrajzi helyzetük, ezért fontos, hogy egymással a lehető legnyíltabb és legőszintébb párbeszédet folytassák a régió kiemelt kérdéseiről.

Hozzátette: Magyarország abban érdekelt, hogy a dialógus fennmaradjon, és a régió megtartsa meghatározó szerepét, amit a történelem során mindig betöltött. Most is szükség van Közép-Európa hangjára, véleményére - jegyezte meg. A 2010-ben létrejött CEDC célja, hogy hozzájáruljon a regionális biztonság megerősítéséhez. Az együttműködést Ausztria hívta életre, a CEDC-ben Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia vesz részt.