Szinte titokban újra letette a hivatali esküt Lukasenka5Fénykép© hirado.hu

Szinte titokban újra letette a hivatali esküt Lukasenka

, 14 hír, 0 oldalnézet

Letette a hivatali esküt szerdán Minszkben a vitatott körülmények között újraválasztott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - közölte a BelTA fehérorosz hírügynökség.

A jelentés szerint a szertartást néhány száz ember - felső állami vezetők, a törvényhozás tagjai, valamint a tudomány, a kultúra és a sport képviselői - jelenlétében a Függetlenség Palotájában, vagyis az államfői rezidencián rendezték meg. Az eskütételt nem jelentették be előre, és noha ezt a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban. Lukasenka az alkotmánynak megfelelően belorusz nyelven tette le az esküt.

A Tut.by hírportál szerint a szerdai szertartásról több miniszternek sem volt tudomása, és nem kapott rá meghívót Dmitrij Mezencev minszki orosz nagykövet sem. Az előző, 2015-ös eskütételi szertartáson mintegy ezer vendég volt jelen: a kormánytagok, a parlamenti képviselők és külföldi vendégek. Az utóbbiak között jelen volt Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt vezetője és Leonyid Kucsma volt ukrán elnök.