Tagállambarát politikát folytat Ursula von der Leyen3Fénykép© hirado.hu

Tagállambarát politikát folytat Ursula von der Leyen

, 7 hír, oldalnézet

Szeptember 10-én jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, hogy a következő kabinetben kinek milyen portfóliót szán. Trócsányi Lászlót fejlesztési és bővítési biztosnak kérte fel az új elnök. A legnagyobb megütközést az keltette, hogy egy új elnevezést használva, az európai életmód védelmére alelnöki minőségben a görög jelöltet, Margarítisz Szkínászt javasolta.

Az Európai Parlament liberális, zöld, szociáldemokrata és szélsőbalos frakciói rendkívül aggályosnak tartották a portfólió elnevezését és meghatározását is. Úgy vélték, hogy – kiindulva abból, amit Von der Leyen rögzített a Szkínásznak átadott megbízólevélben – súlyos szakmai hiba, ha a menekültügy, a társadalmi integráció és a védelempolitika területei összemosódnak, mert ez egyes társadalmi csoportok megbélyegzéséhez, kirekesztéséhez és hosszabb távon erőszakhoz vezethet.

Ursula von der Leyen válaszolt a kritikusoknak és kitart álláspontja mellett – vette észre a 444 a Politico cikkét. Von der Leyen egyrészt már a múlt héten a Twitteren leírta, hogy szerinte mit jelent az európai életmód védelme és a Lisszaboni Szerződés egyik cikkelyét idézte, amelyben az EU alapértékeit sorolják fel, mint például az emberi méltóság tiszteletét, szabadságot, demokráciát, jogállamiságot, az emberi jogok tiszteletét, illetve megemlíti a toleranciát, egyenlőséget és a szolidaritást is.