Új kapuk nyílnak a magyar–moldovai agrárkapcsolatokban3Fénykép© hirado.hu

Új kapuk nyílnak a magyar–moldovai agrárkapcsolatokban

, 6 hír, oldalnézet

Befektetések terén nagy lehetőségek előtt áll a két ország, Magyarország elemi érdeke éppen ezért, hogy Moldova az Európai Unió tagja legyen – közölte az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István agrárminiszter csütörtökön Kisinyovban, ahol Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel, mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel egyeztetett.

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság mindkét országban kiemelt stratégiai ágazat, éppen ezért a magyar-moldovai agrárkapcsolatok bővítése, az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának kérdése, az öntözési tapasztalatok, a precíziós agrártechnológia, a mezőgazdasági drónok, valamit a szárazságtűrő növények területén egyaránt tovább bővíthető a két ország közötti együttműködés.

Nagy István arról is beszélt, meg kell védeni a termelőt, az élelmiszert és meg kell védeni a piacot, ehhez pedig a piacra jutás elősegítése az elsődleges érdek. Ezen a termelő-védő folyamaton dolgozunk majd júliustól az uniós elnökség során – fogalmazott. Hozzátette, ez idő alatt Magyarország lehetőséget biztosít Moldova számára, hogy az unió agrárminiszterei előtt elmondhassák problémáikat és gondolataikat.