Újabb 300 millió oltóanyagot rendel az Európai Bizottság3Fénykép© portfolio.hu

Újabb 300 millió oltóanyagot rendel az Európai Bizottság

, 6 hír, 3 oldalnézet

Az EB eddig 6 nagyobb gyógyszergyártóval, amerikai, brit és több európai vállalattal is kötött előzetes megállapodást az oltóanyagok beszerzéséről. Amint hatékonynak bizonyul valamelyik védőoltás, 12–18 hónapon belül minden európai állampolgár számára elérhetővé válik a magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyag.

Az Európai Bizottság pénteken újabb megállapodást kötött a Sanofi-GSK gyógyszercégekkel, 300 millió adag, hatékonynak ígérkező, koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására. A Sanofi és a GSK (GlaxoSmithKline) a két vállalat innovatív technológiáit felhasználva fejleszti a Covid-19 elleni vakcinát.

A tagállamok bizonyos oltóanyag-mennyiséget alacsony és közepes jövedelmű nem uniós országoknak adományozhatnak. Ursula von der Leyen a brüsszeli testület elnöke szerint a megállapodás újabb bizonyítéka az uniós elkötelezettségnek amellett, hogy a méltányosság jegyében ne kizárólag az uniós polgárok, hanem a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb lakossága is hozzáférjen biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokhoz.