Újraütemezik az oltási programot az AstraZeneca miatt Olaszországban© index.hu

Újraütemezik az oltási programot az AstraZeneca miatt Olaszországban

, 5 hír, oldalnézet

Az Aifa-t vezető Giorgio Palu bejelentette, hogy az AstraZeneca-védőoltás használatát hatvan év felett ajánlják. Megjegyezte, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag használatát az olasz egészségügyi hatóságok ugyanakkor továbbra is 18 évtől engedélyezik. Eddig a hatvan év alattiaknak is beadták, valamint az AstraZenecát a hetven és nyolcvan éves korosztály oltására is használták.

Olaszországban az év elejétől 2,2 millióan kaptak AstraZeneca-védőoltást, további hatszázezren pedig már második adagban is részesültek.

Az Aifa az ajánlást azt követően fogalmazta meg, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán vizsgálati eredményekre hivatkozva közölte: lehetséges a kapcsolat a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyaga között. Az EMA ugyanakkor megállapította, hogy a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Giorgio Palu hangoztatta, hogy azok, akik az első dózist az AstraZeneca vakcinájából kapták, a második oltáskor is ugyanebből a vakcinából részesülnek.