Utalt az Európai Bizottság, Magyarország kapott még 140,1 millió eurót3Fénykép© nepszava.hu

Utalt az Európai Bizottság, Magyarország kapott még 140,1 millió eurót

, 7 hír, 4 oldalnézet

Az Európai Bizottság 140,1 millió euró (mintegy 53,2 milliárd forint) támogatást folyósított Magyarországnak az energiaellátás biztosítását segítő REPowerEU uniós alapokhoz kapcsolódó előfinanszírozás részeként a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós eszköz (RRF) keretében, a finanszírozás a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részlete - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A REPowerEU előfinanszírozásának ez a második, egyben utolsó részlete a december 28-án Magyarországnak folyósított első, 779,5 millió eurós, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU uniós program előfinanszírozását követően.

Az uniós bizottság közleményében hangsúlyozta, az előlegek segítenek beindítani a REPowerEU uniós program egyes fejezeteiben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását. Segít felgyorsítani az energiatakarékosságra, tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására vonatkozó célkitűzések teljesítését annak érdekében, hogy Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Ezek egyébként azok az orosz fosszilis tüzelőanyagok, amelyekről Orbán Viktor deklaráltan nem akarja leválasztani Magyarországot.