A Biztonsági Tanács pénteken szavazhat az új amerikai határozati javaslatról – frissül3Fénykép© hirado.hu

A Biztonsági Tanács pénteken szavazhat az új amerikai határozati javaslatról – frissül

, 6 hír, oldalnézet

Az ENSZ Biztonsági Tanács pénteken reggel szavazhat az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatról, amely tűzszünetet sürget az Izrael és Hamász közötti harcokban - jelentette be az Egyesült Államok ENSZ diplomatája csütörtökön, amit Izrael ENSZ nagykövete is megerősített.

Nate Evans, az amerikai ENSZ képviselet szóvivője szerint az Egyesült Államok az elmúlt hetekben a BT tagjaival egy olyan határozaton dolgozott, amely támogatja a jelenleg is zajló diplomáciai erőfeszítéseket azonnali tűzszünetre egy túszalku részeként. Ez a Hamász fogságában lévő foglyok szabadon engedéséhez vezethet, valamint segítené a gázai humanitárius szállítások felgyorsítását is.

Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője csütörtökön az amerikai határozati javaslatról úgy fogalmazott, hogy azzal Izrael "együtt tud élni", mert nem tartalmaz azonnali tűzszüneti követelést, hanem a túszok elengedéséhez köti a harcok szüneteltetését. A diplomata reagálásában azt hangoztatta, hogy általános fenntartásai ugyanakkor vannak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok az ENSZ BT elé viszi az izraeli ügyet.