A jegybank elővigyázatosságra intette az OTP Bankot az oroszországi tevékenysége kapcsán4Fénykép© portfolio.hu

A jegybank elővigyázatosságra intette az OTP Bankot az oroszországi tevékenysége kapcsán

, 8 hír, 0 oldalnézet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Az MNB megítélése szerint az oroszországi tevékenység, fizetési forgalom kapcsán kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység, illetve a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelés (compliance) terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont. Ezek a kockázatok a nemzetközi hatóságok, közöttük a számos európai bankcsoport felügyeletét ellátó Európai Központi Bank kiemelt figyelmében állnak, amely hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

A jegybank közleményében kiemelte, célszerűnek látja, hogy a hitelintézet anyabanki compliance területe állítson össze és folyamatosan frissítse az OTP Bank felsővezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert a bankcsoport által elfogadható kockázatúnak ítélt nemzetközi átutalásoknál.