A magyar élelmiszer drágább, mint az uniós átlag2Fénykép© portfolio.hu

A magyar élelmiszer drágább, mint az uniós átlag

, 5 hír, 0 oldalnézet

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk a magyar háztartások fogyasztása az európai uniós átlag 70 százalékán áll. Más kérdés, hogy "nem állja meg a helyét az az állítás, hogy Magyarország az EU legszegényebb országa, hisz a sajtóban megjelent fogyasztásösszesítés nem veszi figyelembe az ország GDP-adatait, de a foglalkoztatottságot és a szegénységi adatokat sem – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Járdi Roland, a vg.hu munkatársa.

A portfolio.hu most tovább számol a Eurostat adatai alapján. Azt írják, hogy a héten közölt, az egyes országok árszintjét bemutató jelentésének látszólag ehhez(mármint a szegénységhez) nincs sok köze, valójában sok mindent megmagyaráz. Az unió statisztikai hivatalának adatbázisa szerint ugyanis a magyar háztartások végső fogyasztásának (AIC) árszintje az uniós árszint 69,4%-a. Eközben a hozzánk hasonló fejlettségű lengyel és román gazdaságban ugyanez az adat 63,5, illetve 54,1%.

Mivel a végső fogyasztás (AIC) tartalmaz olyan természetbeni fogyasztást, mint az oktatás és az egészségügy, aminek az árszintjét igen körülményes mérni, ezért érdemes a háztartások fogyasztási kiadásainak (HFCE) árszintjét is megnézni, amit a piaci áron vásárolt termékek és szolgáltatások alapján számolnak. Ebben